Ušijme si pytlík na brýle.

Nejlepším materiálem na šití pytlíku na brýle jsou umělé látky. Nepouští vlákna a brýle tak zůstanou dokonale čisté. Vhodnou volbou je polyester (PES) nebo polyamid (PAD) známý také jako nylon. Do takových pytlíčků bych schovávala ty dražší brýle. I když je otázkou jestli takovým brýlím nepořídit spíše krabičku…

Každopádně já mám doma spoustu slunečních brýlí z drogerie za pár kaček. A při jarním úklidu jsem se rozhodla, které si ještě nechám, které půjdou z domu a které do koše. Těm šťastným jsem se rozhodla ušít obal, aby se v šuplíku nebo v kabelce nepoškrábaly.

Nemám ve zbytcích látek žádné umělé materiály, tedy pytlíčky budou z bavlny. Pouští trochu chlupy, ale pár otoček v sušičce to dost vylepší.

  1. Připravíme si dva obdélníčky o rozměrech 12 x 20 cm . Takové rozměry by měly stačit i na velké „muší“ brýle.
  2. Složíme látku lícem (přední, pohledová strana) k sobě (líc k líci). A budeme šít na šíři patky. Tedy okraj látky bude zároveň s okrajem patky šicího stroje. Pokud šijeme v ruce, použijeme zadní steh.
Šití na patku
Ukázka z knihy Vyšívání – galerie stehů od L. Ganderton

3. Obšijeme tři strany obdélníku. Horní krátkou necháme zcela volnou. Pro šití pytlíku na šňůrky mám speciální trik. Sešijeme 2 cm, pak vynecháme 2 cm a dál šijeme až na konec třetí strany. Touto mezerou pak budeme provlékat provázek.

Trik na šití pytlíčků na šňůrky
Obšité tři strany s mezerou na provlečení provázku

4. Pytlík u ušité díry rozložíme a znovu obšijeme. Vrch necháme volný, zase budeme šít do tvaru U.

Obšitá díra na provlečení provázku

5. Začistíme okraje. Můžeme obšít cikcakem, zastřihnout entlovacími nůžkami a kdo šijete v ruce, tak obnitkovacím stehem.

Začištěné okraje
Ukázka z knihy Vyšívání – galerie stehů od L. Ganderton

6. Od vrchu pytlík založíme na 0,5 – 1 cm. Záleží jak máte rovně střiženou látku. Já u takových rychlo akcí stříhám děsně. Není čas, důležitý je výsledek. Mít brejle v šuplíku nepoškrábané. A silně přehyb uhladíme, popř. klidně přežehlíme žehličkou.

Založený horní okraj na 0,5 cm

7. A přehneme ještě jednou 1,5 – 2 cm. Můžeme kouknout, jak nám to vychází u dírky na šňůrky a podle toho přihneme ještě o kousek více nebo méně.

Zahneme podle velikosti dírky

8. A obšijeme na stroji. Obšijeme opravdu blízko spodního přehybu. Čím blíže, tím to vypadá lépe. Pokud šijeme v ruce, použijeme zadní steh. U něj zase pozor, která strana je přední, pohledová – budete si muset pytlik otočit na líc.

9. Pytlík otočíme na líc. Připravíme si zicherku (spínací špendlík) a provázek o délce 50 cm. Provázek propíchneme na jednom konci zicherkou. A protáhneme pytlíkem. Pokud se bojíme, že se pytlík bude samovolně rozvazovat, stačí protáhnout provázek stejným směrem ještě jednou. Uděláme takové dvě smyčky v tunýlku.

Navlékneme provázek

Gratuluji! Ušili jste svůj první pytlík na brýle a nebo taky na jiné drobnosti a poklady… Šití pytlíčků zdar!

Příspěvek vytvořen 16

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek