Návod: našití gumy do sukně I.

Chtěla jsem pro vás připravit návod, jak si ušít tu nejjednodušší sukni. Ehm, ušít sukni… Recykluju takto sukně ze sekáče. Tam totiž málo kdy narazím na sukni přesně mé velikosti, a nebo má většina zteřelou gumu do pasu. Prostě se zamiluju do materiálu a pokud je stejná nebo větší mých tělesných proporcí, beru ji.

Připravte si tedy sukni na úpravu. Já jsem sehnala v sekáči za svou oblíbenou cenu 30 Kč, krásnou, bílou, lehounkou, s podšívkou a celobavlněnou. Na přední straně byl pevný pas, vepředu snížený, a sukně byla nabíraná do skladů. Zadní díl zajišťoval pružnost gumičkováním. Gumičky už byly ale popraskané a ani velikost 46 mi není vlastní. Ideální kandidát na můj další kousek do skříně.

Sekáčový úlovek

Nemám sukni na přešití

Stačí si připravit obdélník látky a kousek si předšít. Změřte obvod místa, kde budete mít sukni umístěnou – boky nebo pas. Tato hodnota se násobí 1,7 nebo až 2,5. Ideální střední cesta je 2. Obvod boků x 2. Pokud máte opravdu jemné plátýnko a sukni chcete mít vice nabíranou, můžete násobit až 2,5. Pokud máte velký rozdíl mezi boky a pasem, a sukni chcete do pasu, nenásobte ničím menším než 2, mohly byste se do sukně soukat jako hadice.

Druhý rozměr záleží na požadované délce sukně. Ke kolenům nebo až kotníkům?

Sešijte zadní šev a okraj začistěte cikcakem nebo overlockovým stehem s overlockovou patkou. Zahněte a prošijte spodní okraj. A dál už pojedeme společně (od bodu 2).

Postup

  1. Ze sekáčevé sukně odstřihneme pas. Protože jsem ji chtěla i trochu zkrátit, aby měla lichotivou délku těsně pod kolena, stříhala jsem trošku více. Zrovna u téhle jsem se tak zbavils skladů a sníženého pasu.
Odstřihávám pas sukně

Pokud má sukně i podšívku, důkladně ji rozložte, aby nebyla nikde skrčená a při stříhání jste si nikde neustřihli kousek navíc.

2. Začistíme ustřižený okraj. Stačí projet na stroji cikcakem nebo kdo máte možnost overlockových stehů, tak použijte je. Pokud má sukně podšívku, spojíme tak obě vrstvy v jednu, bude se nám to pak lépe přišívat ke gumě.

3. Připravíme si gumu. Používám obyčejnou černou nebo bílou 3 – 4 cm širokou. Ale je spousta barevných i různě potištěných. První gumu jsme střihla podle padnoucí sukně. Nezapomeňte k obvodu přidat 2 cm na spoj. Konce gumy pevně sešiju, většinou několikrát tam a zpátky. Z vnitřní strany spoj přihnu na bok a prošiju. Taky se dá z vnitřní strany spoj rozložit na obě strany a přišít k oběma.

4.kompletace. Sukni si rozložíme na stůl a navlečeme na ni gumu. Gumu otočíme lícem k líci sukně. Prošívat budeme na patku (okraj patky stroje je zároveň s okrajem látky) tam, kde ukazuju palcem.

5. Špendlení. Ač tuto činnost nemám ráda a špendlím pouze z donucení, u sukně je to vážně potřeba. Na sukni používám 4 nebo 8 špendlíků. Nejprve přišpendlíme šev gumy k některému ze švů na sukni (zadní, boční). Pak najdeme střed sukně a střed gumy a sešpendlíme. Opět najdeme středy na jedné půlce a špendlíme. A tak dále.

Vzniknou nám pravidelné úseky. Každý s větším množstvím materiálu než je guma. Při šití je potřeba gumu natahovat.

6. A jdeme na to. Začneme u švů gumy. Na začátek kousek přišijeme a zapošijeme zpětným chodem. Stačí jednou tam a zpátky. Nyní gumu natáhneme – jednou rukou za patkou a druhou před patkou. Chce to trochu cviku. Necháme stroj, ať si sám bere látku. Nijak ji netlačíme a ani nevytahujeme násilím, ať se neohne a nezlomí jehla. Pouze udržujeme napětí gumy. Došijeme až na konec přes šev a zakončíme opět zapošitím tam a zpátky. Odstřihneme nit a tradá, sukně je hotová.

Příspěvek vytvořen 16

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek