Návod na pyramidkový pytlík šitý v ruce

Dneska jsem pro vás připravila návod na trojhranný nebo taky pyramidkový pytlík na zip a šitý v ruce. Pokud máte šicí stroj, můžete jej ušít i na stroji, postup bude stejný.

Na malé věci, vybírám většinou ze zbytků materiálu. Výsledná velikost mi není do poslední chvilky jasná. Až vyberu, začnu měřit, vymýšlet, měnit, zase vybírat… Však to znáte, nerozhodná ženská. Tady mi hraje do karet ale karanténa a nemožnost odložit projekt do dalšího nákupu materiálu. A tak tentokrát jsem vybrala zip ze staré kabelky, která se už rozpadla a látku z výprodeje sekáče.

Pytlík bude tedy podle délky zipu. Na zipu nechám i ten kovový dzinzik na konci. Zip se aspoň nerozjede a sundat se to dá vždy. Zip od jednoho konce ke kovovému dzinziku (jinak bych měřila zase až k okraji) měří 25 cm.

  1. Z vybrané látky vystřihneme obdélník 25 x 49 cm (můžeme vystřihnout i dva čtverce 25 x 25 cm, jak uvádí většina návodů, ale protože šijeme v ruce, ušetříme látkou v kuse jeden šev a proto máme i obdélník o 1 cm kratší).

2. Přiložíme líc, tedy předek zipu, na líc látky ke kratšímu okraji a přišijeme.

3. Zip přišijeme zadním stehem. Když se pozorně podíváte na zip (myslím ty látkové okraje), je na nich vždy utkaný vzor. Vodorovné proužky vám pomůžou držet směr šití, tak budete mít stehy rovné jako od profíka.

Ukázka z knihy Vyšívání – galerie stehů od L. Ganderton
Přišitý zip zadním stehem

4. Teď okraje začistíme, aby se nám nepáraly. Na stroji bychom okraj obšili cikcakem nebo zastřihli entlovacími nůžkami. My budeme obšívat obnitkovacím stehem.

Ukázka z knihy Vyšívání – galerie stehů od L. Ganderton
Začištěný okraj obnitkovacím stehem

5. Vše otočíme na líc. Lépe je látku po zahnutí zažehlit, ale když šijeme venku, musí nám stlačit látku důkladně uhladit rukou. A znovu prošijeme. Můžeme použít přední steh. Ztratí se na něm nedokonalosti, je rychlejší, i když není dost pevný, tady na přichycení stačí. A můžeme si s ním pohrát – zajímavě vypadá dlouhá mezera a steh kraťoučký.

Ukázka z knihy Vyšívání – galerie stehů od L. Ganderton
Přední steh u založeného zipu

6. A teď mám pro vás špatnou zprávu. To samé znovu a lépe i na druhé straně. Vytvoříte tak tunel na zip.

7. Tunel složte dle obrázku níže. Zip by měl být přesně ve středu. Můžete udělat kontrolu přeložením na půl. Okraj u koncovky zipu sešijte zadním stehem a začistěte obnitkovacím.

8. A blížíme se do finále chybí nám poslední strana. Nesložíme ale náš výtvor na placato. Poslední stranu budeme šít tak, že zip bude v rohu (dle obrázku). A jedna veledůležitá informace, nechte si porozepnutý zip, ať máte kudy pytlíček otočit na líc. Okraj zase obšijeme zadním stehem a začistíme obnitkovacím.

Poslední šev, zip by měl být v jednom z rohů.
Poslední šev

Gratuluju, toto je váš nový pyramidkový pytlík. A blahopřeji, ušili jste celkem 150 cm v ruce.

PS: až zase budete šít něco s proužky, dejte si mnohem více záležet na jejich navazování. Nedopadnete jak ja, kdy mám sto chutí pytlík vypátrat a začít znovu. Je to prostě křivě.

Malý na pexeso a velký?

Příspěvek vytvořen 16

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek